Системата за генериране на зелен цифров сертификат вече издава и сертификати

...
Системата за генериране на зелен цифров сертификат вече издава и сертификати
Коментари Харесай

Започна издаването на зелен цифров сертификат за преболедували Covid-19

 Системата за генериране на зелен дигитален сертификат вече издава и документи за преболедували COVID-19, оповестиха от " Информационно обслужване ".

Всички преболедували коронавирусна зараза, които попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат в Националния указател за битка с COVID-19, ще имат опция да изтеглят цифровия вид на европейския зелен документ от ТУК, без да е нужен дипломиран електронен автограф (КЕП).

Още в първите минути, в които системата проработи, над 1000 преболедували получили своите документи, а от влизането на европейския правилник в действие от 1 юни до през днешния ден са издадени над 100 000 зелени цифрови документи. Броят на преиздадените документи от 4 юни, когато стартира прегенерирането на към този момент издадени документи, надвиши 60 000.

Всички, които желаят да получат зелен дигитален документ и са потвърдено преболедували COVID-19, като по време на лекуването са били сложени в изолираност в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и специфичен SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е дал номер на мобилен телефон на оторизираните управляващи при въвеждане на данните му в Коронавирус регистъра.

Сертификатът е годен 180 дни след датата на първия позитивен PCR тест за COVID-19. В момента, по условие на Европейска комисия и съгласно настоящия правилник, съществуването на позитивен антигенен тест не е съображение за издаване на европейски зелен документ.

На този стадий са налични са документите за имунизация и за преболедували COVID-19 лице. Документите за отрицателен тест за съществуването на вирус ще са налични през втората половина на юни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР